SAMLA MEDICINSKA ÖRTER

av | jun 20, 2021

Categories

Archives

Grunderna i örtkunskap

Tidpunkt för skörd

Medicinska örter samlas bäst mellan kl. 10.00-14.00 på en solig dag. Det är bättre att inte samla in örterna alls när det regnar, eftersom de annars kan börja mögla när de torkar och eventuellt förstör hela skörden. De aktiva ingredienserna i örterna finns fortfarande i rötterna före kl. 10.00 och avges först till bladen efter kl. 10.00. Efter 14.00 timmar sjunker de aktiva ingredienserna tillbaka till rötterna. Om du vill samla rötter kan du hålla dig till de motsatta tiderna. Det är bäst att samla in unga blad på våren och vuxna blad på sommaren. På hösten finns de flesta av de aktiva ingredienserna i bärfrukterna eller rötterna.

Vilken typ av växt som ska skördas, när och hur den ska skördas.

När det gäller vedartade växter är det bättre att skörda endast den övre tredjedelen, till exempel Johannesört (alla örter/inte bara blad eller blommor, utan allt). När det gäller mynta samlar du in bladen, men det är också bäst att göra det före blomningen, eftersom växtens kraft annars går till blomning. Med ringblommor samlar du bara in blomman. Ju mer du skördar ringblomman (alla typer av blommor), desto mer blommar den. Skär av mynta som pepparmynta längst ner och skörda. Mynta-arterna (alla örtblad) kommer då att gro igen och kan skördas i augusti.

Bearbetning av medicinska örter

Tvätta om möjligt inte medicinalväxter och örter (om du inte misstänker att de är förorenade), eftersom du då spolar ut de eteriska oljorna och växten kan mögla när den torkar. Bind inte plantorna till klasar och häng dem i solen som du normalt skulle göra, du behöver bara bladen på de enskilda plantorna eftersom de annars kan mögla och bli dåliga Plocka i stället bara av bladen och lägg dem sedan ut var för sig på en skuggig plats för att torka. Kökshanddukar på en blöjställning är bäst. Skär inte upp bladen när de torkar, utan först när du drar dem, så att de flesta av de aktiva ingredienserna bevaras.

Lagring

Förvara torkade växter i skruvkapselburkar (syltburkar) på en mörk plats. Annars kan du lägga dem i mörka burkar. Samla endast i ett år, eftersom oljorna och de aktiva ingredienserna kommer att försvinna med tiden och inte längre finnas kvar.

Alena Bürge

Alena Bürge

Har ätit växtbaserat i flera år

 

Alena Bürge har lagat vegansk mat till sin familj i mer än 10 år. Hon är inte bara intresserad av vegansk matlagning utan också av de naturläkemedel som Gud har gett oss genom naturen. 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.