Categories

Archives

Daglig motion eller fysisk aktivitet i naturen är en viktig faktor för immunförsvaret och hälsan i allmänhet.

Om du inte rör dig tillräckligt mycket försvagar du ditt immunförsvar. Men för mycket eller för ansträngande fysisk aktivitet har också negativa effekter, eftersom antalet mördarceller då minskar och deras aktivitet blir nedsatt under flera dagar. Det är därför viktigt att vara fysiskt aktiv varje dag, dock utan att överdriva (t.ex. genom att utöva extrema sporter). Om träningen är alltför ansträngande och utmattande kommer den snarare att försvaga ditt immunförsvar. Den bästa formen av fysisk aktivitet är den du kan utföra utomhus. Det räcker med en rask promenad eller att arbeta i trädgården för att få en bra effekt.

Ett citat från en av de mera välkända medicinska tidskrifterna – Journal of American Medical Association – säger följande om fysisk aktivitet: "Det finns inget nuvarande eller framtida läkemedel som skulle kunna bidra, på ett lika hållbart sätt till en bestående hälsa, som ett livslångt program för fysisk träning." Världshälsoorganisationen (WHO) säger något liknande: ”För en bättre hälsa bör människor i alla åldrar ägna sig åt minst 30 minuters fysisk aktivitet av måttlig intensitet – till exempel rask promenad – de flesta, om inte alla, dagar i veckan.”

Fysisk aktivitet är därför inte bara en viktig faktor för immunförsvaret. Det är också mycket fördelaktigt för många andra hälsoaspekter: för att stärka hjärtat och dess funktion, bättre stresshantering är bara några sådana exempel. En anledning till detta är att motion ökar produktionen av endorfiner (som även kan kallas ’lyckohormoner’). Dessa har också har en positiv effekt på immunförsvaret. En promenad i naturen är alltså mycket uppiggande och stärkande. Det stärker särskilt immunförsvaret. Kan du komma ut i skogen för en sådan promenad får du en ännu bättre effekt. Detta beror på att de terpener som avges av träden förstärker aktiviteten hos kroppens egna mördarceller. Luften i skogen är också mycket bra för hälsan på grund av dess höga innehåll av negativt laddade syrejoner (som bl.a. inaktiverar patogener).

Gabriele Pietruska

Gabriele Pietruska

Ärztin

 

Gabriele Pietruska ist ausgebildete Ärztin und erfahrene Übersetzerin von medizinischen Vorträgen und Literatur. Sie ist Herausgeberin des Verlags Basista-Media und des bekannten Magazins INFO VERO, das u.a. wichtige Gesundheitsthemen regelmäßig einem breiten Publikum zugänglich macht.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.