RÄTT KOST

av | aug 10, 2021

Categories

Archives

Växtbaserad mat är avgörande för att stärka immunförsvaret.

Vad gäller maten vi äter så är det ekologisk, växtbaserad kost som är den mest hälsosamma. Vegetabiliska livsmedel innehåller många antioxidanter som är effektiva mot patogener. Ett ammat skäl är att fel sorts kolesterol och för mycket fett försvagar immunförsvaret. Detta är de typiska ingredienserna i animaliska livsmedel. Vegetabiliska livsmedel innehåller däremot inget skadligt kolesterol. Fetthalten i det som växer i naturen är väl balanserad och hälsosam. Därför bör vi äta mycket färsk frukt och grönsaker. Vissa vitaminer som ofta rekommenderas för att stärka immunförsvaret finns också främst i vegetabiliska livsmedel – framförallt i växter av ekologisk kvalitet. Bland dessa vill vi nämna C-vitamin, A-vitamin, E-vitamin, B1- och B6-vitamin samt folsyra. Folsyra hör också till B-vitaminerna och spelar en avgörande roll för immunförsvaret. Var finns den främst? Jo, gröna bladgrönsaker (som t.ex. spenat) är en särskilt bra naturlig källa, och det är därifrån som namnet folsyra kommer. Folium är det latinska ordet för växternas ”blad”. Andra källor till de rekommenderade vitaminerna är baljväxter, tomater, potatis, nötter, apelsiner, groddar, fullkornsprodukter, vetegroddar, sojabönor – med andra ord alla växtbaserade livsmedel. Det nyttiga vitamin B6 finns också i alla dessa växtbaserade livsmedel, så det behövs inga animaliska produkter.

Mineraler som t.ex. järn, koppar, kobolt, zink, magnesium och selen behöver också finnas i kost som syftar till att stärka immunförsvaret. Även dessa hittar vi i tillräckliga mängder i växtbaserad föda. Det livsmedel som innehåller mest selen är till exempel paranötter. Brist på dessa mineraler kan försvaga immunförsvaret. Notera att det är bättre att inta dessa i form av vegetabiliska livsmedel än att ständigt ta multivitamintillskott eller liknande.

Fullkornsprodukter, som redan nämnts, innehåller mycket kolhydrater och är mycket hälsosamma. Kanske tänker du då: ”Så trevligt, då äter jag mycket socker (godis etc.), det är ju också kolhydrater.” Men gör du det har du helt fel. Eftersom fullkornsprodukter innehåller komplexa kolhydrater medan hushållssocker består av enkla kolhydrater är det en stor skillnad. En grundläggande orsak till försvagning av immunförsvaret är en hög konsumtion av detta vita socker (förutom dess övriga skadliga effekter) eftersom det förlamar aktiviteten hos försvarscellerna i blodet. Ju mer komplexa kolhydrater, desto mer gynnsamma är de för immunförsvaret. De är bra för immunförsvaret, eftersom fibrerna i dem också stärker det antivirala immunförsvaret genom att aktivera T-mördarceller. Men när komplexiteten reduceras till enkla kolhydrater som socker och vitt mjöl uppstår den motsatta effekten. Enkla kolhydrater kallas också för tomma kolhydrater eftersom de helt enkelt saknar positiva egenskaper och nyttiga näringsämnen.

En annan faktor som främjar immunförsvaret i växtbaserade livsmedel är de så kallade fytokemikalierna. Det är de olika pigmenten i växterna, det som ger dem färg. Och dessa fungerar samtidigt som skyddande ämnen. Att äta mycket av dess färgrika naturliga produkter kallas också för ”regnbågsdieten” – eftersom det finns så många olika färger i de vegetabiliska livsmedlen. Vitlök rekommenderas också. Vitlök stärker immunförsvaret och är effektiv mot virus. Oregano är en annan ört som rekommenderas för att stärka immunförsvaret. Dessutom klassificeras ingefära som en naturlig virushämmare eftersom roten innehåller mycket C-vitamin, järn, magnesium, kalcium och kalium samt eteriska oljor och andra ämnen som förbättrar blodcirkulationen.

En annan antiviral växt är olivblad. Ett te gjort på olivblad kan vara till stor hjälp om du redan har en infektion. Ytterligare ett te som rekommenderas starkt mot virus- och bakterieinfektioner är te gjort på grå klippros (latin: Cistus incanus). Du bör dricka en kopp av detta te flera gånger om dagen för att dra nytta av dess positiva egenskaper. Växtens skyddssubstanser kan oskadliggöra virus och bakterier genom att omsluta dem och på så sätt hindra dem från att tränga in i cellerna. Vattenkrasse rekommenderas också varmt som ett naturligt antibiotikum – på grund av de antibiotiskt aktiva senapsoljorna som den innehåller.

Alla de vegetabiliska livsmedel som vi här nämner innehåller mycket C-vitamin och antioxidanter, vilket stärker immunförsvaret.

Regnbågsdieten innehåller många skyddande ämnen som stärker immunförsvaret tack vare de många färgämnen (som kallas fytokemikalier).

Vattenkrasse rekommenderas som ett växtbaserat antibiotikum mot vissa bakterier. Du kan äta både blommor och blad.

Gabriele Pietruska

Gabriele Pietruska

Ärztin

 

Gabriele Pietruska ist ausgebildete Ärztin und erfahrene Übersetzerin von medizinischen Vorträgen und Literatur. Sie ist Herausgeberin des Verlags Basista-Media und des bekannten Magazins INFO VERO, das u.a. wichtige Gesundheitsthemen regelmäßig einem breiten Publikum zugänglich macht.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.